De kaders

Voor de start van de herontwikkeling stelde de gemeenteraad een aantal randvoorwaarden. Het water van de Leidsche Rijn moest terugkomen met ruimte voor wonen en veel groen. De aanleg van de Leidsche Rijn en van de openbare ruimte moeten betaald worden van de opbrengsten van woningen. Daarnaast moet het Smakkelaarsveld goed verbonden worden met de omgeving en moest het duurzaam en hoogwaardig worden ontwikkeld.

 

Woordwolken met identiteit Smakkelaarsveld

Voordat Lingotto aan de slag ging met het maken van de plannen, heeft gemeente Utrecht met mensen uit de stad, de directe omgeving, raadsleden en ambtenaren vooraf een leidraad voor de identiteit opgehaald die de basis vormde van de plannen voor de herontwikkeling. In september 2017 is aan de stad gevraagd waarom zij straks naar het Smakkelaarsveld komen. Ruim 400 bewoners, bezoekers, omwonenden en geïnteresseerden hebben hier antwoord op gegeven.

Het Smakkelaarsveld is in de basis groen. Het is een uitnodigende plek waar groen, water en bebouwing elkaar versterken, waar je ruimte, rust en openheid ervaart. Een harmonieus rustpunt te midden van de stedelijke dynamiek. Met ruimte voor iedereen om te ontspannen en stil te staan. Het is een knooppunt en oriëntatiepunt. Op het Smakkelaarsveld ontmoet je elkaar op en bij het water, er is reuring en levendigheid. Het is ook een plek waar je gezelligheid zoekt en vindt. Daarnaast is het een unieke, en kleinschalige plek die uitnodigt om even te blijven en te ontsnappen aan de drukte in het groen of aan het water. Een entree naar de stad met een eigen gezicht, herkenbaar, onderscheidend Utrechts. Het is een aantrekkelijke plek, contrastrijk en verrassend. Een plek die je aantrekt, waar je trots op bent.

Lingotto en team hebben de kaders en de woordwolken als basis genomen voor de ontwikkeling van het plan voor het Smakkelaarsveld. Op de website CU2030 kun je meer over de kaders en het proces voorafgaand aan de gunning aan Lingotto vinden: klik hier!